Warcraft: Film İncelemesi



Merhaba herkese, tarih 3 Haziran'ı gösterdiğinde IMAX saat 21:00 seansına biletimi aldım ve Warcraft filmini izlemeye gittim. Yazı büyük ölçüde SPOILER içerebilir! 


Film ile ilgili ilk görüşüm, eğer Warcraft ile ilgili hiçbir bilginiz yok ise, sizi çok zorlayacak bir film. Eğer WoW oynadıysanız veya Warcraft 1 2 3 kesinlikle bayılacağınız bir film. Eğer Warcraft oyununu ve bunun ile beraber bütün kitapları okumuş, oyun hikâyesini bilen önemseyen biri iseniz, filmden nefret edeceksiniz. Film sanki Mahsun Kırmızıgül çekmişçesine kısa zamanda çok fazla şey anlatmaya çalışmış buda hem hikâyeyi bozmasına hem de bilmeyenlerin hikayeyi kavramasını zorlaştırmış.  


İlk önce olumlu yönlerden bahsedeyim. Film gerçekten çok güzel bir adaptasyon olmuş. Yönetmen Duncan Jones inanılmaz bir vizyon ile filmin başına geçip, bir WoW oyuncusunu %100 tatmin edebilecek bir çalışmaya imza atmış. Film sürüyle easter egg dolu, nereye baksanız oyundan bir anı görebiliyorsunuz. Orc modellemeleri, şehirler, karakterler gerçekten inanılmaz olmuş. CGI medellemeleri, oyuncuların hareketlerini algılaması beklediğimden çok daha iyi. Travis Fimmel abimiz Lothar rolü ile gerçekten çok iyi oynamış bence, oyuncu seçimleri genel olarak fena da değil. Garona yine cuk oturan karakterlerden birisi. Stormwind, ironforge, Dalaran hepsini görünce çok heycanlandım. Görmeyi beklemiyordum, filmde Elfler, Cüceler ve Dranei’ları görmek çok sevindirdi. Müzikler gayet hoş ve güzel ama daha gümbür gümbür müziği hissetmek isterdim ben, Warcraft orijinal oyun müzikleri gibi direk akılda kalıcı, duyduğunda anında heyecanlandıracak bir soundtrack olmamış. Kötü değil ama Russel Browe tarafından baştan bestenmiş olması gereken bir albüm. 


Film ile ilgili kötü yönlere gelecek olursak birincisi Garona’nın dişleri! Bu kadar iğrenç yapmacık plastik diş olamaz. Bu kadar emek verip, bu büyüklükte prodüksiyon yaparken, yönetmen, oyuncu, yapımcılar hiç mi bir kimse bu olmamış diyememiş yani. Garona’nın diş olayı gerçekten filmde beni en rahatsız eden şey oldu. Garona’nın dişini bir kenara bırakacak olursak, film baştan Orclar neden Azeroth’a geliyor, dünya neden ölüyor hiçbir bilgi yok. Nerzhul hiç bahsedilmiyor bile, Orcların Mannaroth’un kanını içmesi, Medivh’in Burning Legion ile Gul’dan’ı etkisi altına alması, shadow council kurulması hiç biri yok filmde. Direk ne olduğunu anlamadan bizim dünyamız ölüyor fel yüzünden (filmde sadece kötü büyü diyorlar doğru düzgün açıklama zahmetine bile girmemişler) bir anda direk portal açılıp Azeroth’a Orclar koşuyor. Burada Orc klanları ile ilgili ayrı sorunum var. Grom Hellscream’i sadece iki saniye, Kargath Bladefist’i 1 saniye görmek çok ayıptı. Orclar fel’in gücünü alacakken ilk kanı içen Grom iken, filmde bir saniye bile ondan bahsetmemek, diğer clanlardan hiç bahsetmemek ve sadece 2 klan üzerinden gitmesi de ayrı bir ayıp ama en büyük ayıp burada Blackhand’in klanında olan Orgrim Doomhammer’ı frostwolf yapmak! Evet, Orgrim Frostwolf filmde saçma bir şekilde. Orc tarafında gerçek eksik, bu taraf ile ilgili hiçbir bilgi vermeden fel bizi yedi bitirdi Azeroth’a gidiyoruz diyip, Draenor ile ilgili hiçbir bilgi vermemesi.


Azeroth tarafına geçecek olursak, karakterlerin ölümleri (Durotan, Draka, Blackhand) oyun lore’u ile alakasız. Hiç Alterac dağlarına yerleşmiş Frostwolf’ları görmemek vs. beni çok üzdü. Film sonunda ise Kran Llyne Garona’ya beni öldür ve kahraman ol demesi de yönetmen ve senaristlerin konuyu saptırması oldu. Garona güzel tatlı hatun bunun üstünden 2. 3. Filmlere yürürüz dediler herhâlde.


Medivh ve Khadgar için koca bir kitap ayrılmış ve Warcraft evreninin hikâyesinin büyük bir çoğunluğu medivh üzerine kurulmuş iken, Medivh’i fel tarafından yenilmiş basit bir Eredar gidi göstermek çok saçma ve ayıp. Warcraft evreninin gördüğü en büyük düşman (ki hala ölmedi) Sargeras medivh’in bedenini ele geçirip Orcları Azeroth’a salarken, filmde sadece ne yaptığımı bilmiyorum ben diyip basit bir iblise dönüşen Medivh hiç olmamış. Filmde Aegwyn hikaesiyni de saptırmaları üzerine daha yorum yapamayacağım bir şey. Bu arada medivh dövüşünde “bak ben kilden golem yaptım” lafı yerine bir infernal çıkmasını tercih ederdim. Ve sonunda Khadgar yaşlanmıyor! Buda ağır spoiler olsun. 


Filmin sonunu Lothar’a bağlayıp bak Orclar kaybetti insanlar kazandı olmaması güzel bir bitiriş oldu ama dediğim gibi bir WoW oyuncu için inanılmaz bir film ama hikayeyi gayet iyi bilen kişiler için maalesef yazı uzasa her cümlemin sonuna “ayıp etmişler” eklemem gerekiyor. Blizzard ortak yapımı ve Chris Metzen’in de başında olduğu bir filmde bu kadar hikaye değişikliği gerçekten fazla. 

Sonuç olarka eğer fantastik filmleri seven biri iseniz gidebilirsiniz, WoW oynuyorsanız kesin gidin, Warcraft hikayesi ile ilgiliyseniz önceden sinirlerinizin bozulcağını bilerek, tamamen o evrende geçen farklı bir hikaye gibi odaklanın filme. Umarım ikincisi ve üçüncü gelir yinede  


Herkese iyi günler, umarım filmden benden daha çok keyif alırsınız!

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.