Geek Nedir?



Merhaba herkese. Yıl 2010'u gösterirken Kasım ayında Blizzard her sene kendi convention’ı olan Blizzcon’u yapacaktı. Ä°zlerken benim gözlerimin patladığı beni inanılmaz etkileyen bir olay yaÅŸandı. 

Chris Metzen sahneye atladı ve 15 dakika da Geek tarihinin en iyi konuÅŸmalarından birisini yaptı. Bu yazıda kendi fikirlerimden çok, bu videonun tercüme yazısını yazacağım. Bu nedenle baÅŸtan belirtelim bu fikirlerin telif hakkı Chris Metzen’dedir. 


Hemen baÅŸlamadan önce Chris ile ilgili birkaç ÅŸey yazmak istedim. Blizzard’dan ayrıldığı anda gerçekten çok üzüldüğüm bir isim oldu. ÇocukluÄŸumdan beri hayranımdır çünkü kendisine. Blizzard Geek’i olmama bu dam sebep olmuÅŸtur. 90’lar başındasınız, bir oyun firması sizi iÅŸe alıyor ve bilgisayar, kod yazma hiçbir bilginiz yok. Ve oyun firmasındasınız. Peki o zaman yapabileceÄŸiniz ÅŸey nedir? Ä°ÅŸte burada Chris Metzen çıkıp, o zaman bu oyunlara hikaye yazıyorum ben diye çıkar ve sonucunda beÄŸenirsiniz beÄŸenmezsiniz, muhteÅŸem hikaye dersiniz, bazılar çok çocuksu der ama son 25 yılda hikayeleri ile oyun dünyasına damga vurmuÅŸ Warcraft, Starcraft ve Diablo’yu oluÅŸturmuÅŸtur. Zerg’ünden, Terranı’na, Decard Cain’den, Thrall’a, bu adamın eseridir. Peki bu bana ne anlatıyor. Ben inÅŸaat mühendisiyim, bir oyun firmasında çalışma ÅŸansım yok ama Chris’in bize anlatmak istediÄŸi, ne olursa olsun, yaptığınız iÅŸi sonuna kadar tutku ile yapın ve  kendi yerinizi, kendi kalitenizi siz belirlersiniz. Bu nedenle kendisine hayranımdır ve teÅŸekkürlerimi de sunarım kendisine.

Evet yazıya baÅŸlayayım. Öncelikle videonun orijinalini izlemek isteyen aÅŸağıdan ulaÅŸabilir. 


Chris sahneye çıkar ve konuÅŸmaya baÅŸlar. 

“Oyunlardan vs konuÅŸuyoruz ama asıl konuÅŸmak istediÄŸimiz kelimelerin gücü hakkında. Sizlere birkaç kelime söylemeye baÅŸlayacağız ve bu kelimelere göre tepkiniz gösteriniz. Ä°lk kelime HORDE! (Fort he Horde!) Ä°kinci kelime Diablo! Üçüncü kelime Alliance (baya yuhalamalar oluyor tabi : ) ) Hiç RTS oyunlarımızı oynadınız mı? Yeni kelime Starcraft! Mantık anlaşılmıştır o zaman. Gelen tepkiler beni etkiliyor, enerji, tutku, kimlik duyuyorum. Bu yüzden sonuncu ve beÅŸinci bir kelimem var sizlere. Bu kelime konuÅŸmalarda bir çok yerde kullanılabiliriz. Bazı yerlerde yıkıcı, bazı yerlerde tutkulu olabilir. Oyuncular için çok önemli 4 harfli bir kelime. Evet bu kelime GEEK!”

“Kelimelerin gücü. Bu kelime tutku, kimlik, bu bizim kelimemiz. Bazı resimler göstereceÄŸim sizlere ÅŸimdi sizlere, hem bizim hem benim için önemli kelimeler. Burada “Geek Is (yani geek ….’dır) diyeceÄŸim.”

Ve bununla beraber Blizzcon kalabalığı “Geek IS” diye bağırır ve resimler dönmeye baÅŸlar.


Geek demek oyuncaklarla oynayarak büyümek demektir. Çok karmaşıktır. Ömür boyu ailelerimizden zeki olduğumuzu gösterir.


D20 zarda crit atmaktır. Eğer bunu bir Vorpal Kılıcı ile yaşamadıysanız, hiç yaşamamışsınız demektir.
Düşmanlarını ezmektir. Önünüzde korkudan diz çöktüklerini görmektir ve kadınlarını ağıtlarını dinlemektir. Genç geekler bu arada bu adam bizim eyalet başkanımız.


İşte bu adam. Bu adamın kalkanını Nazi miğferlerini ezmesi. Adamım.


Samurai Shodown. “GelmiÅŸ geçmiÅŸ en iyi dövüş oyunu. Kusura bakma Street Fighter.”


Geek demek, kötü adamları indirmeden önce var gücünüzle bağırmaktır.


İşte bu adam. Geek demek hedef bilgisayarını kapatan bu adam demek çünkü bunu içinde hissediyor.


Göklerde ejder sürebilmektir.


Tutacaklı kung fu action figürler. iPod’u sallayın. Dünyada ki en iyi teknoloji.


Geek olmak, Frank Miller’ın bize Batman’in gerçekten ne kadar ürkütücü olabileceÄŸini göstermesidir. 


Geek, gerçekte kaşık olmadığını bilmektir.


Küçükken pilot olmamızı istememizin tek sebebinin sadece Top Gun olmadığını hatırlamaktır.


Büyük gücün, büyük sorumluluk geldiğini öğrenmektir. Toby : )


DOOM! Geek demek aslında gece yarısı Doom 2 toplanmalarında korkmaktır.


Geek demek, evrendeki en babayiğit kadın karaktere en iyi desteği vermektir.


Hhaha. Bu film için sabırsızlanıyorum (keşke sabırsızlanmasaydın be Chris abi). Geek demek, bu adamın çekici ile adaleti savunmasıdır. Bu nedenle Thrall bir tane aldı.


Geek demek, kalbin neredeyse evin orası olduğunu öğrenmektir. Neredeyse bu muhteşem şovu izleyemeyecektik.


Everquest. Geek demek ilk defa arkadaşlarınız ile Everqeust topraklarını arkadaşlarını zile keşfetmektir. Everquest olmasaydı asla biz burada olamazdık.


Geek demek imkansıza karşı çizginiz korumaktır.


Geek demek, Pandora’yı keÅŸfetmektir.


Geek demek, direnişin asla faydasız olmadığını bilmektir. En azından kahramanlar için.


Geek demek, arkadaşlarınızla bir masa etrafına oturup, kağıtlar ve garip zarlar ile kendi dünyanızın çok da uzaklarına gitmektir.


Lord of the Rings. Herzeyi başlatan hikâye. Ve mükemmele yakın sinemaya taşınması.


Star Wars. Geek demek, çocuklarınızı ilk defa Star Wars izlemesini izlemek ve onlarında hayal güçlerinin sizin ki gibi şekilleneceğini ummaktır.


Geek demek inanmaktır. Bu karakterleri sevme sebebimiz, her birimizin içinde ortaya çıkmayı bekleyen bir kahraman vardır.



Ve Chris konuÅŸmasını noktalanırdır. Evet Geek demek, arkadaÅŸlarınızla, olmayan bir evrende, sınırsız hayal gücünüz ile arkadaÅŸlarınız ile asla unutamayacağınız, ömürlük anılar biriktirmektir. Kendinizi bir gruba ait hissetmektir. Hayallerimizin sınırlarının olmadığının göstergesidir. Yıllar geçse bile bir D&D kağıdına bakıp yaÅŸadığınız anıları hatırlamaktır. 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.