Tarja 2017 Istanbul Konseri


Herhalde en az 15 yıldır bir Nightwish / Tarja fanı olarak asla kaçırmayacağım bir konserdi Tarja. Bu yazıyı neden yazıyorum peki?

Konsere gitmiÅŸiz konser iyiydi kötüydü yazsak ne olacak ki? Sorun, konser ÅŸahaneydi ama sorunları görmemez den gelemeyiz. Hayatımda gittiÄŸim en az seyircili konserdi. Ä°nsanlar gerçekten bu kadar mı korkuyor? Çok acınası bir haldeydi maalesef. Metal Fest yapıyoruz dedikten sonra grupların bir bir "biz gelmiyoruz" dedikten sonra isteyene aynı biletle Tarja konserine gelebilirsiniz denildiÄŸi halde, sahne önünde ve normal alanda rahatça esneyip, isteyen sandalyesini bile açıp izleyebileceÄŸi bir konserdi. 

Burada sorun bence promosyon ÅŸirketi ile ilgili. Satışlar belli, konser gidiÅŸatı belli, o zaman teknik aksilik dolayı vs, konseri baÅŸka bir alanda yapıyoruz diyerek ufak bir alana almak lazım bence. Kocaman da deÄŸil, Küçükçiftlik Park'ta kurulan standart çadırda konser veriliyor ama bunun bile gereÄŸinden büyük olduÄŸu oldukça netti. Ön gruplar bile biraz ÅŸaşırırken Tarja çok belli etmese de gerçekten bazı anlarda ÅŸaşırmışlığı ve zorla insanları gazlamaya çalışması gözden kaçmadı. 

Ve asıl bomba. Zaten kötü bir durumda konser verirken, son ÅŸarkı, Until My Last Breath söyleyecek Tarja, sahneye birileri girip saat geç oldu artık ses yasağı var diyerek paldır küldür konser bitti. Kadıncağız güzel bi bitiriÅŸ yapamadı, seyirciler ne olduÄŸunu anlayamadan pat diye konser bitti. Sahnede Tarja ve ekibi boÅŸ boÅŸ bakıp bari sarılıp poz verelim yaptılar. Garibim Tarja üzülüp sahne önüne gelip el sıkıştı bari. 

Promosyon ÅŸirketi hangi grup ne kadar zaman da hazırlanacak, ne kadar sahnede kalacak, ara konuÅŸmalar ne kadar sürüyor, hiç bunların planlamasını yapmıyor mu? Hiç birÅŸey elinizden gelmiyor ise, en azından her konser sonrası en geç 1 2 günde setlistler internete düşüyor. Konser kayıtlarını paylaşıyor insanlar. Buralardan bir bakın. Ön grupları 30 dakika öne almak kimseye bir ÅŸey kaybettirmez ama Ana sanatçı, kapanışını yapamıyorsa hem sanatçıya hem seyirciye ciddi bir ayıp. Metallica geliyor, Seek and Destroy söyleyemeden, abi yeter diyorsunuz gruba, bunun gibi bir ÅŸey. 

Ve sorunlar böyle iken, Tarja'nın yüksek oktavlarında iyice cızırdayan hoparlörler, konser tadından kaçırıp, yanımızdakilerle göz göze gelip, ne oluyo yaaa bakışlarına ve yüz buruÅŸturmalara dönüyor. 

Peki bunun sonucu ne olur? Bir daha ne Tarja, ne baÅŸka grupları bir daha nah görürüz. Ä°ÅŸin özeti bu. Bir ÅŸeyler yapmaya çalışma, organize edip Türk seyircisini gazlamaya çalışmak güzel bir ÅŸey ama bunu layığı ile yapamıyorsanız yapmayın arkadaşım. Güzel birÅŸey yapalım derken zaten azıcık olan itibarımızı da yerle bir ediyorsunuz. 

Sonuç olarak bu promosyon ve organizasyon firmalarına bir eleÅŸtiri yazısı idi. Maalesef acınacak halimiz bu. 

Konser Spotify Listesi:



Tarja konserine gelecek olursak, hiç ama hiç beklemediğim bir performanstı. Albümlerden çok çok daha iyi söyledi. İnanılmaz bir sahne performansı vardı. Detonelik, veya riffleri konserde kolay çalalım veya baygın baygın söyleyelim, hiç birisi yoktu, aksine inanılmazdı. Gerçekten birileri bir yere geliyor ise boşa değil. Diğer konserler ile kıyaslayacak olursam, gerçekten gördüğüm en iyi kalite/performanstan birisi idi. Müzikal performanstan bahsediyorum bu arada. Sahne performansı da iyi, gazlayıcı idi ama yeni albümden çok şarkı çalması bazen zaten az olan seyirciyi iyice mayıştırdı bazı bölümlerde.

Setlist:
  1. Demons in You
  2. 500 Letters
  3. No Bitter End
  4. Lucid Dreamer
  5. Dark Star
  6. The Living End
  7. Calling from the Wild
  8. Tutankhamen / Ever Dream / The Riddler / Slaying the Dreamer
  9. Until Silence / The Reign / Mystique Voyage / House of Wax / I Walk Alone (Akustik)
  10. Love to Hate
  11. Victim of Ritual
  12. Undertaker
  13. Too Many
  14. Innocence
  15. Die Alive


İlk şaşırtan olay Dark Star şarkısını söylemesinde oldu. Tarja ilk ziyareti sonrası İstanbul'dan çok etkilendiğini ve bu şarkıyı bu şehir için yazdığını söyledi ve turnesi kapsamında sadece burada söyledi bu şarkıyı. Ben çok memnun oldum çünkü çok gaz bir şarkıydı.



İkinci sürpriz (artık sürpriz değil tabi) Nightwish medley yapıyor olması. Tutankhamen / Ever Dream / The Riddler / Slaying the Dreamer dörtlüsünü birleştirmesi herkesin beklediği andı konserde. Medley aslında Tutankhamen ile melodik olarak başlayıp, bir Ever Dream performansı sonrası, Slaying the Dreamer'da Marco'nun kısımlarını söyleyip kapanışı bu şekil yapıyor. Aslında Ever Dream'i diğerleri ile birleştirmiş desek daha doğru olur ama inanılmaz bir gazdı. Nightwish versiyonundan biraz daha sert tona geçiş yapmış ve beklemediğim kalitede güzel bir iş çıktı sonucunda.


Üçüncü sürpriz ise akustik medley'di. Until Silence / The Reign / Mystique Voyage / House of Wax / I Walk Alone, beÅŸlisini akustik olarak birleÅŸtirerek seslendirdi Tarja. O an aklımdan geçen, keÅŸke yuvarlak bir konser alanı olsa, Tarja ve grubu ortada ve ortada bir kamp ateÅŸi yanıyor. Tam bir kamp havası vardı, muhteÅŸemdi.


Favori şarkılarım 500 Letters ve Victim of Ritual gerçekten muhteşemdi, ve tabiki konserin kalanıda muhteşem gidiyordu ki, keşke kapanışı da yapabilselerdi.



Sonuç olarak, muhteşem bir Tarja konseri, çok kötü bir organizasyon ve acınası Türkiye gerçekleriydi.



Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.